İstanbul
AÇIK
22°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Neydiney.com.tr Kültür Sanat Türkiye 14 kültür varlığını anavatanına kavuşturdu

Türkiye 14 kültür varlığını anavatanına kavuşturdu

Türkiye, Burdur'daki Boubon Antik Kenti'nden yasa dışı yollarla çıkarılan 14 arkeolojik ve etnografik eseri, yıllar süren çalışmalar sonucunda ana vatanına geri kazandırdı. Bu önemli kültür varlıkları, Türk Evi'nde düzenlenen törenle teslim alındı.

Türkiye 14 kültür varlığını anavatanına kavuşturdu

Yaklaşık 50 yıldır yasa dışı yollarla yurt dışına çıkarılan ve iadesi için çalışılan, Burdur’daki Boubon Antik Kenti’nden köken alan 2 bronz heykel başı, anıtsal boyutta 1 bronz kadın heykeli, 1 mücevher parçası ve Osmanlı dönemine ait 2 hançer de dahil olmak üzere toplamda 14 arkeolojik ve etnografik eser Türkiye’ye geri döndü.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Kaçakçılıkla Mücadele Dairesi Başkanlığı ile Manhattan Bölge Savcılığı ve Amerikan İç Güvenlik Soruşturma Birimi’nin iş birliği sonucunda, Türkiye'den kaçırılan bu eserlerin iadesi için kapsamlı bir çalışma yürütüldü.

Yurt dışında ve Türkiye genelinde yapılan titiz incelemeler, takipler ve araştırmalar sonucu elde edilen belge ve deliller, bu kültürel varlıkların iadesini sağladı. Eserler, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı’nın katılımıyla New York’taki Türk Evi’nde düzenlenen bir törenle teslim alındı.

50 Yıl Sonra Evlerine Döndüler

1960'lı yıllarda Burdur’daki Boubon Antik Kenti'nden yapılan kaçak kazılarla yurt dışına kaçırılan bu eserler, ilk kez Prof. Dr. Jale İnan ve gazeteci-yazar Özgen Acar tarafından gündeme getirilmişti. Manhattan Bölge Savcılığı’nın başlattığı soruşturma ile derinleştirilen araştırmalar sonucunda, Lucius Verus ve Septimus Severus heykelleri, Genç ve Olgun Caracalla başları, bronz kadın büstü gibi pek çok değerli bronz eser de daha önce Türkiye’ye kazandırılmıştı.

Bakan Ersoy'dan Teşekkür Mesajı

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, bu eserlerin ülkeye geri kazandırılmasında emeği geçen tüm çalışanlara teşekkür etti. Bakan Ersoy, “Kültürel mirasımızın en nadide parçaları, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Kaçakçılıkla Mücadele Dairesi Başkanlığı'nın çalışmaları sayesinde ülkemize dönmeye devam ediyor. Boubon Antik Kenti kökenli 2 bronz heykel başı ve anıtsal bronz kadın heykeliyle birlikte 14 arkeolojik ve etnografik eser yeniden milletimizin mirasına katıldı. Bu eserler, ait oldukları yerde korunacak ve gelecek nesillere aktarılacak” ifadelerini kullandı.

Ersoy, ayrıca Türkiye'nin kültürel mirasına sahip çıkmaya ve dünya genelinde bu eserleri tanıtmaya kararlı olduklarını vurguladı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Mevlid Nedir? Mevlid Kandili’nin Anlamı ve Önemi

Mevlid Nedir? Mevlid Kandili’nin Anlamı ve Önemi