Vergileme Kapsamı Genişliyor
Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan "Gelir Vergisi Genel Tebliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ", 1 Ocak 2024'ten itibaren yürürlüğe girecek. Bu düzenleme ile sosyal medya içerik üreticilerinin yanı sıra, internet üzerinden bireysel kurs ve eğitim verenler, veri işleme ve geliştirme gibi hizmet sağlayanlar da basit usulde vergilendirme imkanından yararlanabilecek.
Sosyal İçerik Üreticilerine Yönelik Kolay Vergilendirme
Düzenleme, sosyal içerik üreticileri ve mobil uygulama geliştiricilerine yönelik vergileme sistemini daha sade hale getirmeyi amaçlıyor. Bu kapsamda sosyal medya platformları dışında internet siteleri ve benzeri elektronik ortamlarda içerik paylaşımı yapanların da bu istisnadan faydalanması mümkün olacak. Böylece sosyal ağlar dışında da içerik üretenler, gelir vergisi istisnasından yararlanarak daha kolay bir vergilendirme sistemine tabi tutulacak.
Bireysel Kurslar ve Diğer Hizmetler de Kapsama Dahil
Yapılan düzenleme ile internet üzerinden bireysel kurslar, veri işleme ve geliştirme hizmetleri ile ürün tanıtımı yapanlar da basit usulde vergilendirilecek. Bu hizmetlerden elde edilen kazançların Türkiye'deki bankalarda açılacak hesaplara yatırılması ve bu hesaplara yatırılan tutarlardan bankalarca yüzde 15 vergi kesintisi yapılması gerekecek. Bu kesinti, nihai vergi olarak kabul edilecek ve mükelleflerin beyanname vermesi gerekmeyecek.
Kazançları gelir vergisi tarifesinin 4. diliminde yer alan tutarı (2024 için 3 milyon lira) aşanların ise beyanname vermesi zorunlu olacak. Beyanname verenler, giderlerini belgelerle göstererek safi kazanç üzerinden vergilerini hesaplayabilecek ve yapılan kesintileri mahsup edebilecekler.
Bu düzenleme, sosyal medya içerik üreticileri ve diğer dijital hizmet sağlayıcıları için daha basit ve pratik bir vergilendirme süreci sunarak, gönüllü uyumun artırılmasını hedefliyo