Ticaret Bakanlığı, asgari ücret zammını fırsata çevirmeye çalışan işletmelere yönelik denetimlerini sıklaştırdı. Henüz zam açıklanmadan fiyat artışı yapan firmalara toplam 19 milyon 616 bin 776 lira ceza kesildi.
Denetimler Sıkılaştırıldı
Bakanlık ekipleri, Kasım ayında Türkiye genelinde işletmelere kapsamlı denetimler gerçekleştirdi. 81 ilde yürütülen kontrollerde, fiyat artışı yapıldığı tespit edilen firmalara reklam ve haksız ticari uygulama kapsamında cezalar uygulandı. Yılın 11 ayındaki toplam ceza miktarı ise 224 milyon lirayı buldu.
Sektörel Dağılım: Otomotiv ve Emlak da Mercek Altında
Denetimler yalnızca perakende sektörüyle sınırlı kalmadı. Özellikle otomotiv, emlak ve kuyum sektörlerinde de denetimler sıklaştırıldı. Otomotiv sektöründe stokçuluk yapan 71 kişi ve firmaya 76,8 milyon lira ceza kesilirken, emlak ve kuyum sektöründe aykırı faaliyet gösteren 663 gerçek ve tüzel kişiye 69 milyon lira ceza uygulandı. Bu süreçte toplam 65 bin 957 kişi ve firma denetlendi ve 362,1 milyon lira idari para cezası kesildi.
Güvensiz Ürünlere Karşı Sert Önlemler
Tüketici ürünlerinin güvenli bir şekilde piyasaya arz edilmesi amacıyla tekstil, oyuncak, kırtasiye ve çocuk bakım ürünleri gibi birçok kategoride denetimler yapıldı. Sonuç olarak 7 bin 725 kişi ve firmada inceleme gerçekleştirildi ve 355'ine 35 milyon lira ceza kesildi. Bakanlık, "Güvensiz ürüne sıfır tolerans" politikasının sonucu olarak bu yıl ürünlerdeki güvensizlik oranını yüzde 1,7'ye kadar düşürdüğünü açıkladı.
En Yüksek Ceza İstanbul’da
Yapılan denetimlerde en çok cezanın uygulandığı il İstanbul oldu. Şehirde toplam 240,6 milyon lira ceza kesilirken, Antalya denetlenen ürün sayısı bakımından ilk sırada yer aldı. Antalya’da toplamda 4 milyon 757 bin 89 ürün incelendi.
Bakanlıktan Açıklama
Ticaret Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Haksız fiyat artışı, fahiş fiyatlandırma ve stokçuluk gibi uygulamalara karşı tüm enstrümanlarımızı kullanmaya kararlıyız. Amacımız, tüketici menfaatlerini korurken piyasa dengesini de sağlamak” ifadelerine yer verildi.