Türkiye’den ihraç edilen kuru incirler bir kez daha aflatoksin nedeniyle gündemde. Fransa, zehirli madde tespit edilen ürünleri Türkiye’ye iade ederken, skandalın boyutları büyümeye devam ediyor.
Türkiye’den ihraç edilen kuru incirler, sağlık açısından büyük bir tehdit oluşturan aflatoksin nedeniyle uluslararası gündemde yer almaya devam ediyor. Son olarak Fransa’da yapılan sınır kontrollerinde, incirlerde toksik madde tespit edilmesiyle ürünler iade edildi.
Avrupa Birliği Gıda ve Yemler İçin Hızlı Alarm Sistemi (RASFF) tarafından sık sık listelere giren Türkiye kaynaklı gıda ürünleri, bu kez de Fransa tarafından geri gönderildi. Fransa’daki yetkililer, aflatoksin seviyelerinin sınır değerlerin üzerinde olduğunu belirterek, insan sağlığını tehdit ettiğini duyurdu.
Aflatoksin Nedir, Nasıl Tehlike Oluşturur?
Aflatoksin, Aspergillus türü mantarların ürettiği bir toksindir ve özellikle tarımsal ürünlerde görülür. Başta kuru yemişler, tahıllar ve baharatlar olmak üzere pek çok gıda maddesinde kontaminasyona neden olabilir.
Uzun süreli maruziyet durumunda karaciğer kanseri riskini artıran aflatoksin, aynı zamanda bağışıklık sistemine zarar vererek siroz, genetik hasar ve büyüme geriliklerine yol açabilir.
Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan Yeni Denetim Talebi
Gıda güvenliği açısından yaşanan bu tür olaylar sonrası Tarım ve Orman Bakanlığı, kuru incir ihracatında daha sıkı denetimler yapılacağını açıkladı. Uzmanlar, özellikle ihracat süreçlerindeki kontrollerin artırılması gerektiğine dikkat çekiyor.
Kuru incir ihracatında aflatoksin sorununun büyümemesi için üreticilerin, saklama koşulları ve üretim süreçlerinde daha dikkatli olmaları gerektiği vurgulanıyor.