Düzensiz bir yaşam, yoğun iş temposu ve gündelik yaşamın stresi gibi nedenler, doğru ve sağlıklı beslenmenizi zorlaştırabilir. Ancak beslenme düzeniniz ve tükettiğiniz yiyecekler, vücut sağlığınızı doğrudan etkileyen faktörlerdir.
Sağlıklı, genç ve zinde bir bedene sahip olabilmek için sağlıklı ve doğal besinleri tüketmeniz gerekiyor. Ne var ki gündelik yaşamın koşuşturması içinde genel olarak beslenmeyi geçiştiriyor ve sık sık hazır gıdalara yöneliyorsanız sizin için tehlike çanları çalıyor demektir.
Çünkü sağlıksız besinleri çok sık tüketmek zamanla damarları tıkıyor ve kalp hastalıklarına kapı aralıyor.
Yüksek doymuş yağ ve trans yağ içeren besinler, kalp hastalıkları riskini artırabilir. Bu tür yağlar kolesterol seviyelerini yükseltebilir ve damar tıkanıklığına yol açabilir.
Şeker ve işlenmiş karbonhidrat açısından zengin beslenme, insülin direncine ve dolayısıyla tip 2 diyabete neden olurken, lif açısından düşük bir diyet, kabızlık ve diğer sindirim sorunlarını da beraberinde getirebilir
İşte, sağlıklı bir yaşam için tüketirken farkına bile varılmayan zararlı yiyeceklerin listesi…
Kapımızdaki tehlike: Kremalı kahve ve patates kızartması
Son yıllarda hemen herkes güne kahve içerek başlıyor. Kahve hem kokusuyla hem de lezzetiyle severek tüketilen bir içecektir, ama kahvenizi kremalı tüketiyorsanız oldukça sakıncalı bir durum bu.
Çünkü kremalı kahveler aşırı derecede şeker ve trans yağ barındıran içeceklerdir.
Patates kızartması hepimizin vazgeçilmez lezzetidir. Ama kahvaltılarda, öğle ya da akşam yemeklerinde sıklıkla yenilen patates kızartmasını tüketmek tip 2 diyabete yakalanma riskini artırıyor.
Patates kızartması aşırı yağlı olduğu için damarları tıkayabiliyor. Patates kızartması hipertansiyon hastası olmanıza da davetiye çıkarıyor.
kalp krizinden felce: dondurulmuş gıdalar, kızartılmış tatlılar
Dondurulmuş gıdaların içerisinde genellikle trans yağ bulunur. Dondurucudaki ürünleri yenilebilir bir ürüne tekrar dönüştürmek için üreticiler, gıdalara yüksek oranda koruyucu ve sodyum katarlar.
Bazı dondurulan ürünlerin içinde nişasta kullanılması ise tüketicide diyabet riski oluşturur.
Kızartılmış her yiyecek vücut için çok sağlıksızdır. Özellikle kızarmış tatlılar büyük risk taşıyor. Yüksek oranda şeker ve yağ içeren bir yiyeceği sağlığınız açısından yememeniz tavsiye edilir.
Kızartılmış tatlılar atar damarınızı tıkayabilir, kalp krizine ya da felçlere kadar birçok hastalığa sebep olabilir.
kimyasal madde deposu: işlenmiş etler… vücudumuzun belası: margarinler
İşlenmiş et, etin daha uzun soluklu saklanması için içerisine nitratlar ve bazı kimyasal maddeler eklenmesi sonucu meydana gelir.
İşlenmiş et tüketmek sağlık açısından oldukça zararlıdır.
Kaçınılması gereken bir başka yiyecek ise herkesin bayılarak yediği margarindir. Bu besin, kalbinizi neredeyse aniden durdurabilecek kadar zararlıdır. Bu yüzden bir an önce margarini hayatınızdan çıkarın.
Şifa kaynağı olan bu besinin faydaları olduğu gibi zararları da bulunur. Çiğ olarak tüketildiği zaman zehirli olabilir.
kalp hastalığına davetiye çıkaran yiyecekler: kapari ve konserveler
Kapari, içerisinde aşırı miktarda sodyum suyu çekme özelliğine sahip. Bunun sonucunda kan hacminde yükselme olur.
Bir başka zararı ise kalp hastalığı riskini ortaya çıkarabilmesidir. Yüksek sodyum barındırmasından dolayı da kemik erimesi durumuyla karşı karşıya kalabilirsiniz.
Sağlıklı bir yaşam sürmek için konserve yiyeceklerden uzak durmanız gerekir. İçerisinde sentetik kimyasal ürün barındırması, konserve gıdaların vücuda ne kadar zararlı olduğunun en belirgin kanıtıdır.
Uzun süreli ve sık kullanımlarda obezite, kalp sorunları ve hormonlarda değişiklikler meydana getirir.