Ressam Bünyamin Pehlivan, Gazi Eğitim Enstitüsü mezunudur. Temel resim eğitimini, lise yıllarında resim öğretmeni olan İsmail Yücel’den almıştır.
1971 yılında Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu’na sınavsız çağrılan ve gitmeyen ressam, 2001 yılına kadar resim çalışmalarını Ankara’da yürütmüştür.
İlk sergisini 1996 yılında açan Ressam Pehlivan’ın temel sanat eğitimi, resim ve taş yontu-heykel üzerinedir.
Mavinin ressamı
Monochorome türünde eserler veren ve aynı dönemde üç kişisel sergi açan Bünyamin Pehlivan, 2002 yılında Bodrum’a yerleşerek atölyesini faaliyete geçirmiştir. O günden sonra eserlerini mavi renkle yapmaya başlamış ve “mavinin ressamı” olarak anılmıştır.
Bodrum'da gözlerden uzak, mütevazı bir yaşam süren Pehlivan’ın resimlerinde klasik, ekspresyonist ve sürrealist çizgilerin yanı sıra, varoluşsal-toplumsal izlekler de yer alır.
‘Şiir’ ve ‘kadın’ın resmi
Eserlerinde Anadolu insanını ustalıkla tuvale yansıtan sanatçının aynı zamanda Nâzım Hikmet'e ve şiirlerine olan sevgisi de, şairin "Karlı Kayın Ormanı", "Kadınlarımız" ve "Kuvayi Milliye Destanı" gibi şiirlerini resme dönüştürmesinde ifadesini bulur.
Resimlerinde 'kadın-mavi-şiir' üçgenini hareket noktası olarak alan Ressam Pehlivan’ın, çalışmalarında 'kadın' figürünü öne çıkardığı ve kadınların hep ön planda olduğu görülür.